Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowo-orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2,5 kostki
mąka 2,5szkl
cukier 0,5 szkl
orzechy włoskie 20 dag
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyzki
cukier wanilinowy 1 opak
mleko 0,5 l
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowo-orzechowe

CIASTO
Rozpuścić 20 dag kostki margaryny . 2,5 szkl mąki wsypać do miski, wbić 4 żółtka, dać proszek do pieczenia i sodę i śmietanę. Do tego dodać roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części to ciasto. Rozłożyć na dwie takie same blaszki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed włożeniem wierzch ciast posmarować powidłami śliwkowymi. NA jeden placek zrobić i wyłożyć pianę z białek i 0,5 szkl cukru pudru oraz orzechy włoskie. Orzechy przed pianą. Piec około 20 minut.
MASA
0,5 litra mleka odmierzyć. Większą jego część wlać do garnka, aby się zagotowało. Zostawić nieco w kubku, aby rozmieszać w nim 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej. Do gotującego się mleka wsypać 1 cukier waniliowy i 0,5 szkl cukru. Jak cukier się rozpuści, to dodać mąkę z resztą mleka. Poczekać, aż to wszystko się zagotuje. Powinien zrobić się z tego budyń. Jak zacznie się gotować, to odstawić. Kiedy wystygnie, to należy utrzeć budyń z kostką margaryny.
Na ciasto z powidłami śliwkowymi wyłożyć masę. Przykryć to drugim ciastem, ale pianą do dołu. Na wierzch ciasta można zrobić polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 19.02.2013 21:04
i kawa do tego ... super
EmciaPichci 11.01.2013 09:21
pycha!
dwa pokoje z kuchnią 15.03.2012 17:17
mam podobny przepis, pyszne ciacho
[email protected] 15.03.2012 15:48
trzeba zrobic
iziona 15.03.2012 14:48
Ja nie robiłam jeszcze, ale te orzechy do mnie przemawiają.
czekoladka_m 15.03.2012 14:01
U mnie na to się mówi Pani Walewska:)Zawsze piekę je na Święta.
jolanta19 15.03.2012 11:19
mniam
treonina 15.03.2012 11:10
śliwki i orzechy - idealne połączenie!
anja3107 15.03.2012 09:57
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak