Konfitury czereśniowe

Konfitury czereśniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • woda

    0,5 litra
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżeczka
  • czereśnie

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie umyć i wydrylować. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucić owoce i gotować 5 minut. Odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Czereśnie doprowadzić wolno do wrzenia. Smażyć, aż konfitury będą gęste i szkliste. Pod koniec smażenia dodać kwasek cytrynowy. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat