Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie orzeszki z masą krówkową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 1 szklanki
mąka ziemniaczana 1/5 szklanki
oliwa 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka
margaryna 1 kostka
kwaśna śmietana 1 szklanka
mleko skondensowane słodzone 1 sztuka
gorzka czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie orzeszki z masą krówkową

Z maki, cukru, maki ziemniaczanej, oliwy, sody, margaryny i śemitany zagniatamy ciasto, musi być gładkie i takie żeby mozna było formować małe kuleczki.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego układamy w specjalnej formie i "smażymy" z obu stron.
Niekiedy zamiast takiej formy można spotkać pojedyńcze foremki, ale ta forma jest o wiele wygodniejsza i szybciej wychodzi większa ilość orzechów.

Połówki orzechów napełniamy wczesniej ugotowanym mlekiem skondensowanym i sklejamy. Gdy trochę zastygną ( najlepiej następnego dnia) maczamy w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie do połowy orzeszka. Pozostawiam

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.05.2012 10:41
pycha
owca441 21.03.2012 17:06
za nimi przepadam
paulisia_elk 16.03.2012 11:55
Proszę bardzo :D
smakowita 16.03.2012 10:57
mniam mniam ,mogę się poczęstować ? ;-)
cooleczka 14.03.2012 21:15
w sam raz do popołudniowej kawki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak