Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
cebula 3 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
czosnek 5 ząbków
chili Prymat
śmietana
woda
mąka
olej
kostka rosołowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki

Kroki postępowania

1
Łopatkę kroimy na kostkę i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kucharkiem, pieprzem i papryką słodką.
Krok 1 - Gulasz z łopatki foto
2
Mięso smażymy na odrobinie oleju.
Krok 2 - Gulasz z łopatki foto
3
Gdy mięso się obsmaży, kroimy cebulę w krążki i dodajemy do łopatki. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie mięso i cebulę zalewamy bulionem z kostki rosołowej. Dusimy ok. 60 min.
Krok 3 - Gulasz z łopatki foto
4
Przyprawiamy w razie potrzeby kucharkiem, pieprzem i chili.
Krok 4 - Gulasz z łopatki foto
5
Gdy smak nam odpowiada robimy zaklepkę z wody, śmietany i wody. Zaciągamy sos. Sos ten idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, które się nim polewa.
Krok 5 - Gulasz z łopatki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak