Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 1/2 kostki
olej 1 łyżka
mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
przyprawy takie jak się lubi
twaróg 1/2 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki

Kroki postępowania

1
Ciasto: Podgrzewamy mleko w mikrofalówce. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i rozdrabniamy drożdże. Mieszamy tak, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy zrobione drożdże. Wszystko musimy wymieszać. Jak się połączy dodajemy odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do czasu wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce. Farsz na słono: Przyprawiamy mięso mielone cebulą, czosnkiem, kucharkiem, pieprzem (w czasie mielenia boczku na mięso mielone, mielę także cebulę i czosnek). Przyprawione mięso smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu, farsz studzimy. Farsz na słodko: Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy cukier. Mieszamy. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik.
Krok 1 - Paszteciki foto
2
Ruloniki przekładamy na blaszkę do ciasta. Po przełożeniu kroimy ruloniki na plastry do grubości ok. 2 cm. Na koniec smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem.
Krok 2 - Paszteciki foto
3
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok. 25 min.
Krok 3 - Paszteciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 20.04.2012 11:01
smaczne
Ewa6274879 14.03.2012 15:51
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak