Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
boczek wędzony 30 dag
cebula 1 sztuka
ogórek kiszony 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej do smażenia
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
kostka rosołowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy

Szynkę czyścimy i myjemy. Kroimy na plastry o szerokości do 1,5cm. Plastry traktujemy tłuczkiem. Rozbite plastry przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na tak przyprawione plastry kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w paski boczek wędzony i pokrojony w paski kawałek ogórka kiszonego. Szynkę wyłożoną składnikami zwijamy i spinamy wykałaczkami. Przygotowane zrazy obsmażamy na oleju z każdej strony. Obsmażone zrazy przekładamy do brytfanny lub garnka i zalewamy szklanką lub dwiema gorącej wody. Dodajemy kostkę rosołową i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem. Wrzucamy ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do czasu, aż zrazy będą miękkie. Wówczas robimy zaklepkę i mamy zraziki w sosie. Można usmażyć na maśle pieczarki pokrojone w plastry i podawać do zrazów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 21.04.2012 14:53
pycha
Anulka75
Anulka75 08.04.2012 11:33
apetyczne
Joanna46 15.03.2012 08:45
Dobre do pieczonych ziemniaków.
Anulka75
Anulka75 14.03.2012 15:27
Smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak