Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto naleśnikowe - na piwie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 500 ml
woda 500 ml
mąka pszenna
jajko 3 szt.
olej rzepakowy 5 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto naleśnikowe - na piwie

Piwo zmiksować blenderem z jajkami, olejem, dużą szczyptą soli i mąką w takiej ilości, aby powstało dość gęste ciasto.
Odstawić do napęcznienia mąki, na 30 minut.
Po tym czasie dolewać stopniowo wodę, stale mieszając, aż ciasto uzyska odpowiednią rzadkość.
Smażyć możliwie cienkie naleśniki.
Takie naleśniki są idealne jako podstawa do tortilli z warzywami i mięsem, do krokietów oraz do wytrawnych tortów i zapiekanek naleśnikowych.
Gotowe naleśniki, usmażone i ostudzone, można pokroić w paseczki i podawać, jako makaron do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 19.11.2012 13:32
z pewnoscia smakuje o wiele lepiej niz tradycyjne bez piwa
wojr63 16.03.2012 20:53
na piwie nie robiłam ale brzmi zachęcająco
Habibi 14.03.2012 23:28
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
jolanta19 14.03.2012 18:25
super pomysł
Anulka75
Anulka75 14.03.2012 15:31
fajny pomysł
motylwe 14.03.2012 13:57
Muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak