Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z dżemem cukiniowo-pomarańczowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
cukier 50 g
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
masło 50 g
sól 1 szczypta
dżem 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z dżemem cukiniowo-pomarańczowym

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Po chwili wyrobić ciasto. Dodać masło i dalej wyrabiać na gładką masę. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Wysmarować go dżemem i zwinąć rulon jak na roladę. Odcinać plasterki ok 1 cm grubości. Ulożyć ślimaczki na posypanej mąką blaszce lob w foremce do muffinek i piec do zarumienienia (ok 15-20 min)w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 14.03.2012 14:59
fajne :)
iziona 14.03.2012 13:27
Ale fajne te ślimaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak