Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,2 kg
marechew 2 szt
cebula 2 szt
burak ćwikłowy 1 szt
kiełbasa cienka 1 laska
boczek wędzony 30 dkg
margaryna 1/2 kostki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, tak jak na grubsze frytki. Marchew obrać i pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Buraka obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
Krok 1 - Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone foto
2
Na dno garnka dać pokrojoną na kawałki margarynę. Na to natomiast warstwę ziemniaków. Na ziemniaki marchew, buraka, kiełbasę, cebulę, boczek. Wszystko oprószyć solą oraz pieprzem. Na to położyć kolejną warstwę ziemniaków. Na ziemniaki znów marchew, buraka, kiełbasę, cebulę i boczek. Oprószyć solą oraz pieprzem. Tak postępować aż do wyczerpania składników.
Krok 2 - Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone foto
3
Garnek przykryć i prażyć na małym ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone foto
4
Gotowe prażone wyłożyć na talerz. Do prażonych najlepiej smakuje zimne mleko.
Krok 4 - Ziemniaki po cebańsku, czyli prażone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 28.11.2013 20:33
ciekawy pomysł na ziemniaki
Wacław 26.06.2013 12:29
pyszne,pożywne danie :)
Magda60 07.02.2013 20:55
fajny przepis
Dorian 14.09.2012 21:06
pyszna odmiana
caralajna 18.08.2012 21:46
bardzo ciekawe, do wypróbowania :)
cooleczka 05.08.2012 14:39
muszę spróbować
Pietruszka 15.07.2012 10:55
mhm pycha
Dorota37 24.06.2012 07:45
fajne
Dorota37 24.06.2012 07:45
fajne
irenka 09.06.2012 20:54
ciekawy przepis
RenataZ-et 07.06.2012 12:43
uwielbiam takie ziemniaczki :)
[email protected] 02.06.2012 16:31
Pyszny pomysl
Paweł10 27.05.2012 14:49
fajny przepis :-)
Margo1 16.05.2012 07:14
fajne
Margo1 16.05.2012 07:14
fajne
kate.500 26.04.2012 07:26
pycha
Dorota59 23.04.2012 19:00
fajne
Maniek2 22.04.2012 09:13
ciekawe
olkaaa 02.04.2012 07:48
chętnie spróbuję
zdzichu 26.03.2012 12:55
uwielbiam
Kas2 20.03.2012 12:56
ciekawy przepis
Kuchareczka2 20.03.2012 10:34
zjadła bym
smakowita 18.03.2012 11:28
smaczne
Mysiunia 14.03.2012 19:40
u mnie są to tzw. duszaki :) jak zwał tak zwał - ważne że smakują wyśmienicie :)
Anulka75
Anulka75 14.03.2012 15:33
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak