Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort w kształcie prezentu

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 500 ml
woda 1\2 szklanki
cukier 4 łyżki
cytryna
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżeczki
masa cukrowa
woda 700 ml
cukier puder 600 g
barwnik spożywczy
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort w kształcie prezentu

Najpierw z podanych składników upiec biszkopt , następnie wystudzić i przekroić wzdłuż . Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym , gdy już będzie sztywna to dodajemy otartą skórkę i łyżkę soku z cytryny wymieszać i krem wstawić do lodówki. Potem do ciepłej wody dodajemy cukier mieszając wlewamy sok z cytryny i nasączamy biszkopty , ciasto przełożyć kremem i przykryć biszkoptem i od razu wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie rozpuścić na parze dodajemy glukozę i mieszamy ale nie wolno nam zagotować , przestudzamy , dodajemy cukier puder wraz z dowolnym kolorem barwnika mieszamy i zagniatamy możemy dać jeszcze cukru pudru aby nam się już nie kleiło , rozwałkować i przekładamy na wcześniej przygotowany tort . Z masy cukrowej odłożyłam kawałek aby malutka foremką wyciąć gwiazdeczki , akurat miałam w kuchni i pomyślałam że się przyda do dekoracji. A kokardkę do tortu zrobiłam w następujący sposób: Potrzebna nam będzie masa cukrowa ,( mogą być przeróżne barwniki kolorowe , jak chcemy zrobić kokardę kolorową) , wałek nie przywieralny , urządzenie do kokardek , a to urządzenie służy do wycinania równych pasków. Jeśli zabarwiamy masę lub nie to i tak wkładamy ją do foli spożywczej aby nam się nie zeschła , mając upragnione kolory lub tylko biały kolor to możemy już przejść do tworzenia urocze kokardy. , należy rozwałkować masę , następnie ustawiamy szerokość wycinanych pasków z których będziemy tworzyć kokardę . Po wycięciu należy połączyć je dołem tworząc coś w rodzaju łezki . Po całkowitym wyschnięciu należy udekorować i delikatnie wbijać wyschnięte z cukrów elementy tworząc piękna kokardę . Z tej masy cukrowej zabarwionej co wycięliśmy gwiazdeczki to namaczamy paluszka w wodzie i przyklejamy na białą kokardę te gwiazdeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.06.2014 17:38
wygląda wspaniale :)
krystyna330 06.11.2013 09:22
pyszne słodkości
zuzanna_z 06.08.2012 12:04
super
Kaja35 24.06.2012 07:44
super
Kaja35 24.06.2012 07:44
super
reniatka 17.04.2012 09:21
rewelacyjny ten torcik gratuluje!
Kate131 14.04.2012 12:23
super
eli82 03.04.2012 18:26
rewelacja
Justyna28 18.03.2012 17:40
świetny pomysł
novita26 15.03.2012 14:38
ślicznei smaczne
novita26 15.03.2012 14:38
ślicznei smaczne
novita26 15.03.2012 14:38
ślicznei smaczne
novita26 15.03.2012 14:38
ślicznei smaczne
babcia
babcia 15.03.2012 11:32
bardzo mi sie podoba
wojr63 14.03.2012 22:51
brzmi zachęcająco, chętnie bym zobaczył zdjęcie
jolita 14.03.2012 15:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak