Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
koper świeży pęczek
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt/słoik
ziele angielskie garść
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie płuczemy.

Do każdego słoika na dno wkładamy 4-5 ząbków obranego czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz gałązkę koperku.

Układamy ogórki w słoiku, dosyć ciasno. Na wierzch dokładamy jeszcze po jednej gałązce koperku i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, w której uprzednio rozpuszczono sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Słoiki zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Jeżeli nie chcemy aby ogórki doszły tak szybko, należy je trzymać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 29.03.2011 19:06
zaraz zacznie sie ogórkowy sezon :)
marta1371 12.02.2011 14:51
lubię ogórki małosolne
kakiaa 26.07.2010 08:49
Uwielbiam ogórki małosolne!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak