Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki marynowane w zalewie octowej

5.0
(65)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 1 kg
woda 300 ml
ocet 10 % 200 ml
sól 2+1 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Ziele angielskie całe Prymat ok. 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki marynowane w zalewie octowej

Grzyby, najlepiej jak najmniejsze, mogą być dowolnego gatunku, ja zwykle marynuję tylko podgrzybki, dokładnie oczyszczam z ziemi i mchu. Gotuję w osolonej wodzie (1l. z dwiema łyżeczkami soli) przez ok. 20-25 minut na niewielkim ogniu, by nie wykipiały.
Ugotowane grzyby odcedzam.

Przygotowuję marynatę: mieszam wodę z octem i wymienionymi wyżej przyprawami (plus cukier i 1 łyżka soli) i doprowadzam do wrzenia.

Grzyby przekładam do wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą i zakręcam. W przypadku gorącej marynaty, nie ma konieczności pasteryzacji przetworów.

Grzyby są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danuta 03.10.2022 20:07
pytanko Odnośnie wielkości łyżki , czy chodzi o stałową łyżkę soli czy małe łyżeczki soli?
Dawid 08.10.2022 16:35
Mała łyżeczka
Łukasz15 26.02.2013 01:13
Są pyszne
Andysz 02.05.2012 22:21
mmmmmm lubię;))
ronald88 26.04.2012 14:47
super
ronald88 26.04.2012 14:47
super
jozefinach 23.04.2012 09:51
Uwielbiam małe grzyby.
IZABELA29 20.04.2012 13:33
lubie takie ..
daria2911 16.04.2012 17:09
pycha
daria2911 16.04.2012 17:09
pycha
kate.500 02.04.2012 07:45
pycha
Katarzyna59 18.03.2012 18:12
świetne pychota, żeby tylko grzyby w tym roku dopisały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak