Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z majerankiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 4 kg oczyszczona
kostka rosołowa 2 szt
olej rzepakowy 15 łyżek
Majeranek suszony Prymat
jabłka 5 duże
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z majerankiem

Kaczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z kostek rosołowych i około 15 łyżek oleju przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu kaczkę obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron w dużym rondlu. Podlewamy szklanką wody i dusimy 3 godziny. Kaczkę posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem oraz rozgniecionym w moździerzu czosnkiem. W razie potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody. Dusimy kolejną godzinę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie płuczemy, kroimy na ósemki. Dodajemy do kaczki i dusimy razem jeszcze godzinę, Po upływie tego czasu, jabłka ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy do smaku majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 25.05.2012 21:19
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
Mariusz10 23.03.2012 19:22
swojska kaczucha super sprawa
BernadettaP 18.03.2012 16:47
Tak, Pacpaw- kaczka z rodzinnej hodowli :)
pacpaw 15.03.2012 19:30
swoją drogą spora kaczka. Czyżby też z rodzinnej hodowli?
pacpaw 15.03.2012 19:27
dusić nie dusiłem ale uduszę :o)
anemon 14.03.2012 16:52
Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na kaczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak