Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toffinka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 2 opakowania
masło 250 g 250 gram
mleko 2% 510 ml
cukier 4 łyżki
masa krówkowa 2 puszki
śmietanka kremowa 500 ml
śmietan fix 2 opakowania
sól do smaku
kawa rozpuszczalna do smaku
herbatniki 600 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Toffinka

Spód blachy wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego, tak aby zakrywały całe dno blachy. Wcześniej szykujemy budyń. Dwa opakowania budyniu rozrabiamy w połowie szklanki mleka i zagotowujemy w pół litra mleka z dodatkiem czterech łyżek cukru. Budyń schładzamy i miksujemy z połową kostki masła. Masę budyniowo- maślaną wylewamy na herbatniki. Na ów masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Następnie masę krówkową miksujemy z drugą połową masła. Również wylewamy na herbatniki i układamy kolejną ich warstwę. Następnie ubijamy śmietanę z dodatkiem zagęszczaczy (to ważne, bo nasza śmietana na prawdę musi być sztywna) oraz szczyptą soli i cukru. Bitą śmietanę wylewamy na samą górę ciasta. Wszystko posypujemy równomiernie kawą rozpuszczalną lub kakao. Przed podaniem ciasto powinno schładzać się około dwóch godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 14.03.2012 11:01
pyszne ciasto :) naprawdę super :)
dianix 14.03.2012 10:32
toffinka do mnie przemawia
msmariusz 13.03.2012 23:26
smacznie
Kas2 13.03.2012 20:01
obłędne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak