Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z brukselki i sera żółtego w ogórkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 40 dag
ser ementaler 10 dag
jabłka 2 sztuki
natka piertuszki posiekana 1 łyżka
jogurt naturalny 150 g
sok z cytryny
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cukier
sól
rzeżucha 1 (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brukselki i sera żółtego w ogórkach

Brukselkę oczyścić (usunąć zwiędnięte liście, przyciąć głąbiki), umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 min. odcedzić, osączyć, ostudzić. przeciąć każdą większą główkę wzdłuż na pół, mniejsze pozostawić w całości. jabłka umyć, bez obierania posiekać i skropić sokiem z cytryny. ser zetrzeć na tarce jarzynowej. posiekaną zieleninę wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem cayenne, cukrem i sokiem z cytryny. ogórki umyć i ze skórką pokroić w poprzek na 10-centymetrowe kawałki. wydrążyć z każdego kawałka trochę miąższu, aby powstała miseczka. połączyć składniki sałatki, wymieszać z połową sosu. sałatką napełnić czubato miseczki z ogórka, polać resztą sosu. podawać od razu- na liściach sałaty- jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 14.03.2012 01:05
super
Agnieszka/gucio22 13.03.2012 23:35
świetny pomysł na brukselkę i sposób podania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak