Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochowa mazowiecka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 1/2 szklanki
boczek wędzony 150 g
kiełbasa wędzona 200 g
włoszczyzna 1 sztuka
ziemniaki 500 g
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarna
majeranek 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grochowa mazowiecka

Kroki postępowania

1
Groch płuczemy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 1 - Grochowa mazowiecka foto
2
Warzywa obieramy, kroimy na cząstki i wrzucamy do garnka , zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy boczek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 45 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki się ugotują wyjmujemy warzywa oraz boczek.
Krok 2 - Grochowa mazowiecka foto
3
Boczek kroimy na kawałki i przesmażamy z cebulką i czosnkiem na patelni. Następnie dodajemy do garnka z wywarem, przesmażony boczek, warzywa które chcemy, groch i kiełbasę pokrojona w kostkę. Zagotowujemy wszystko razem. Posypujemy majerankiem.
Krok 3 - Grochowa mazowiecka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak