Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone knedle ryżowe ze śliwką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały 1 szkl
śmietana 12% 100 ml
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 1+2
mąka pszenna 3 duże łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
śliwki ok. 10 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone knedle ryżowe ze śliwką

Kroki postępowania

1
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie odcedzam, zalewam śmietaną i gotuję na niewielkim ogniu, aż część śmietany wyparuje. Ryż przekładam do miski i mieszam łyżką ok. 2-3 minuty, dzięki temu stygnąc zrobi się klejący.
Krok 1 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
2
Do ostudzonego ryżu dodaję jedno jajko, cukier i mąkę pszenną. Wyrabiam na gładką masę, najlepiej dłonią.
Krok 2 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
3
Ze śliwek usuwam pestkę, kroję na małe kawałki.
Nabieram trochę masy mokrą dłonią, robię zagłębienie, wkładam śliwkę, posypuję cukrem i nakrywam masą tak, by owoc był dokładnie pokryty masą.
Krok 3 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
4
Knedle panieruję w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. należy to zrobić dokładnie, dzięki czemu sok nie będzie wyciekał z knedli podczas smażenia.
Krok 4 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
5
Smażę knedle w rozgrzanym tłuszczu (zakrywającym kluski do połowy) z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
6
Usmażone knedle odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 6 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto
7
Podaję gorące od razu po przygotowaniu.
Krok 7 - Smażone knedle ryżowe ze śliwką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 12.07.2013 14:37
Świetny pomysł :)
IZABELA29 09.04.2013 08:38
cudne muszą być smaczne
misia53 09.04.2013 01:19
ciekawy przepis
rjustysia 25.01.2013 22:23
naprawdę polecam, są pyszne :)
Pietruszka 10.08.2012 21:57
efektowne danie
ziutula
ziutula 07.07.2012 23:12
przepis pożyczam i czekam na węgierki....
Reda 14.06.2012 08:27
super
kamyk 30.03.2012 08:47
fajne
sylwia / sytofala 13.03.2012 18:19
knedle ryżowe , pierwsze słyszę , muszę wypróbować w sezonie śliwkowym :)
paulisia_elk 13.03.2012 08:11
ciekawe
suzana 12.03.2012 21:04
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak