Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniki domowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
miód 1 słoiczek
margaryna 1 kostka
cukier 40 dag
cukier przypalony 20 g
jaja 5-6
amoniak 1,5 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 dag
rozpuszczona inka 20 dag
kakao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 paczuszki

Przepis i sposób przygotowania na: pierniki domowe

Na początek rozpuścić miód i margarynę osobnym naczyniu przypalić cukier do momentu aż będzie jednolita masa , wtedy odstawić z ognia i wlewać po woli ostudzoną rozpuszczoną w szklance kawę inka ciągle mieszając . Odstawiamy wszystko do ostygnięcia . W międzyczasie przygotowujemy mąkę do której wbijemy jajka a następnie przestudzoną masę oraz pozostałe składniki . Wszystko dokładnie mieszamy .Amoniak i sodę rozpuścić w osobnym naczyniu w letniej wodzie i wlać na samym końcu . wyrobić ciasto i formować różne wzory i kształty z ciasta piernikowego specjalnie do tego przystosowanymi foremkami i kłaść na blachę. Piec w temp około 180 C .Az do zrumienienia i wyrośnięcia .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak