Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe placki z pestkami dynii

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży lub mrożony 200 gram
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
pieprz 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
białko 2 jajek
sól 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyzeczka
czosnek 3 ząbki
woda
pestki dyni 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe placki z pestkami dynii

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy lub myjemy i siekamy na drobno. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody, wrzucamy szpinak i gotujemy około 10 minut. Na drobnych oczkach tarki ścieramy czosnek i dodajemy do szpinaku, doprawiamy pieprzem. I gotujemy jeszcze 5 minut. Przekłamany do miski i odstawiamy na wystygnięcia (najlepiej na balkon). Do przestudzonego szpinaku wsypujemy mąkę i energicznie dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Szpinakowe placki z pestkami dynii foto
2
Do masy dodajemy białko, bułkę tartą i chilli. Zagniatamy do otrzymania jednolitej dość mokrej masy. dodajemy pestki dyni. Mieszamy i przekładamy na gorąca (bardzo delikatnie natłuszczoną) patelnię , łyżka formujemy placek.
Krok 2 - Szpinakowe placki z pestkami dynii foto
3
I smażymy z obydwu stron około 3 minuty aż placek stężeje i zrumieni się. Podajemy ciepłe do sosów lub dań mięsnych. posypane gruboziarnistą solą.
Krok 3 - Szpinakowe placki z pestkami dynii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 09.12.2012 17:09
takie zastosowania dla szpinaku jeszcze nie spotkałem. Warte polecenia
eeee 15.06.2012 09:51
pomysłowy przepis Ja z rodzinka uwielbiam szpinak wiec przepis trafia do mojej księgi dzieki
Wiesława1 03.04.2012 10:39
fajne
Aga20 12.03.2012 18:04
Ciekawe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak