Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z kiszonych ogórków - do makaronu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 50 g
czosnek 3-4 ząbki
koperek 1 pęczek
śmietanka kremowa 150-200 ml
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
chili do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia
ogórki kiszone 1/2 tarte

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z kiszonych ogórków - do makaronu

Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na pół i zetrzeć na najiększych oczkach tarki warzywnej, nie naruszając skórki.
Na patelnię wlać oliwę, dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek i ogrzewać, stale mieszając, aż czosnek zacznie się lekko rumienić.
Od razu wlać utarte ogórki, aby obniżyć temperaturę oliwy.
Do ogórków dodać troszkę soli i cukru, sporo pieprzu i chili do smaku - zalać śmietanką zmiksowaną z większością posiekanego koperku.
Chwilę pogotować, aby wyparowało trochę płynu lub zagęścić niewielką ilością mąki pszennej - na końcu wsypać resztę posiekanego koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.03.2012 17:49
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak