Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik Adriana

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 20 dag
cukier wanilinowy 2 torebki
margaryna 25 dag
jaja 3 szt
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cynamon Prymat 4 łyżki
sól szczypta
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik Adriana

margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jaja, 10 dag cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i położyć na dnie blachy.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do nich 10 dag cukru, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Delikatnie odsączyć z soku i ułożyć na rozwałkowanym cieście. Na nie ułożyć pozostałą rozwałkowaną część ciasta nakłutego widelcem.

Piec ok godziny w 200 stopniach.

Ciepłe ciasto podawać z bitą śmietaną, zaś zimne posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 18.06.2012 22:39
rewelacyjne ciasto, ja też zawsze nakłuwam ciasto widelcem albo ścieram zamrożone na tace
krzysiu510 13.03.2012 10:09
:) pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak