Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier wisniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiśnie 1 kg.
cukier 50 dag
cynamon
Goździki całe Prymat 4 szt.
woda 1 litr
spirytus 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Likier wisniowy

Czarne, dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować. Owoce przesypać do słoja i zalać alkoholem. Szczelnie zamknięte naczynie odstawić na 4-6 tygodni, po tym czasie zagotować wodę z cukrem i przyprawami, schłodzić, wlać do wiśni, odstawić na tydzień. Płyn zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną, napełnić butelki, zakorkować i zalakować. Najlepiej odstawić na 3 miesiące, aby trunek dojrzał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak