Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
jajko 2 szt
biała kiełbasa 4 parzona

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Do przygotowania dania potrzebujemy 4 sztuki białej kiełbasy, najlepiej domowej.
Krok 1 - Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim foto
2
Rozmieszać 2 jajka w misce, maczać w nich dokładnie każdy kawałek kiełbasy. Ciasto francuskie kroimy na 4 części, a każdy kawałek ciasta nacinamy przez środek w kilku miejscach i zawijamy w niego dokładnie każdą kiełbasę. Smarujemy ciasto jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Krok 2 - Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim foto
3
Przygotowujemy półmisek na którym będziemy układać kiełbasę, ja ułozyłam na nim konfiturę z czerwonej cebuli, natke pietruszki i roszponkę.
Krok 3 - Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim foto
4
Każdy kawałek kiełbasy nacinamy na skos. Na dużym talerzu układamy w jednakowych odstępach po łyżce konfitury z cebuli, między nimi układamy kawałki kiełbasy, 3 kawałki kładziemy na na środku na sztorc. Dekorujemy roszponką i natka pietruszki.
Krok 4 - Wielkanocna biała kiełbasa w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.03.2012 18:18
nieźle pomyślane
ziutula
ziutula 12.03.2012 17:53
dzięki....warto spróbować...
Jolanta_P-S 12.03.2012 15:36
nie kiełbasa była parzona, edytuję przepis by nie było wątpliwości
ziutula
ziutula 12.03.2012 10:20
czy kiełbasę dajesz surową w ciasto?
Beatris 12.03.2012 09:49
Już na blogu zwróciłam na nią uwagę. Bardzo apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak