Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżek wieprzowych 6 szt
pietruszki 2 szt
selera 1/4 szt
marchewek 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziarna ziela angielskiego 4 szt
pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki

Nóżki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do wysokiego garnka.
Zalać zimną wodą tak aby woda wystawała na około 1 cm ponad nóżki.
Włączyć gaz i gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny zdejmując burzyny.
Po godzinie dodać obrane warzywa, i wszystkie przyprawy i dalej gotować na małym ogniu do miękkości nóżek.
Gdy nóżki i warzywa będą miękkie wyjąć je łyżką cedzakową na miskę.
Po przestudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
Seler o pietruszkę odrzucić.
Wywar w razie konieczności dosolić.
W dowolnym naczyniu umieścić obrane części nóżek i pokrojoną marchewkę.
Wywar przecedzić i zalać nim masę mięsną.
Galaretę schłodzić po czym wstawić do lodówki do stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 22.03.2012 10:34
ja też robię z drobiu, ja lubię taką i taką
Anna133 21.03.2012 19:13
A ja robię z drobiu , jakos wolę :)
Niunia1 12.03.2012 08:31
o wczoraj też robiłam, tylko z kolanka nie z nóżek:) pycha
ziutula
ziutula 12.03.2012 00:15
lubię taki "zylc" do bułki z masłem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak