Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki gotowane na parze

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1/2 kg
ryż długoziarnisty 200 g
jajko 1 szt.
cebula 1/2 szt.
majeranek 2 łyżki
sól
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka
pieprz kolorowy
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
papryka czerwona 1 szt
kapusta włoska 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki gotowane na parze

Kroki postępowania

1
Z małej kapusty wykroić głąb, liście ostrożnie rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. Przygotowujemy pojemniki parowara, do 3 wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze
Krok 1 - Gołąbki gotowane na parze foto
2
Mięso mielone wołowe wymieszać z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodać 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dodać pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki gotowane na parze foto
3
Farsz ułożyć na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.
Krok 3 - Gołąbki gotowane na parze foto
4
Gołąbki ułożyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła dodać 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły zapachem ziół. Przykryć pokrywką i gotować na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Krok 4 - Gołąbki gotowane na parze foto
5
Podawać je z sosem pomidorowym.
Krok 5 - Gołąbki gotowane na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.12.2012 19:18
gotowanie na parze sprawi, że gołąbki nabiorą nowego smaku
pacpaw 13.03.2012 18:18
miałem taki sam parowar ale się pozbyłem. Domywanie tych dziurek zajmowało tyle czasu co gotowanie :o) Teraz króluje w kuchni szybkowar :o)
Beatris 12.03.2012 09:58
Na parze gołąbków jeszcze nie gotowałam. Muszę to nadrobić.
dwa pokoje z kuchnią 12.03.2012 09:26
ja też nie!!
Agnieszka_B 11.03.2012 21:48
Gołąbków nie potrafię sobie odmówić...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak