Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 350 gram
ser ricotta 200 gram
pomidorki koktajlowe 200 gram
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami

Kroki postępowania

1
Nastawić piekarnik na temp. 200 st.Pomidorki przekroić na połówki.Blaszkę w której będziemy piec tartę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej płat ciasta.Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować białkiem.Użyłam blaszki okrągłej, ponieważ moje ciasto miało właśnie taki kształt.
Krok 1 - Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami foto
2
Ricottę wymieszać /drewnianą łyżką/z jajkami, solą i pieprzem.Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone.Dodać drobne kawałeczki bazylii/kilka pozostawić do przybrania/.
Krok 2 - Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami foto
3
Gotową masę nałożyć na ciasto,pozostawiając ok.2,5cm wolnego miejsca na brzegach.Ułożyć na nadzieniu pomidorki.Brzegi ciasta lekko nawinąć na wierzch.
Krok 3 - Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami foto
4
Przygotowaną w ten sposób tartę wstawić do gorącego piekarnika na ok.20 min.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Krok 4 - Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami foto
5
Podawać na gorąco,ale doskonale smakuje również zimna.
Krok 5 - Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 25.06.2012 21:10
super przepis
ziutula
ziutula 11.03.2012 21:49
pomysłowo smacznie...
stokrotka 11.03.2012 20:15
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak