Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki Wołowe na rosole

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rosół 1 litr
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
pieprz 0,5 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
marchewka ugotowana 1 sztuka
flaki wołowe 500 gotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki Wołowe na rosole

Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą..
Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte wodą.
Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ). Po tym czasie wylewamy wodę w której się gotowały, wyrzucamy czosnek.
Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i magi - podajemy gorące.

*W przepisie jest litr rosołu, nie wliczam wody w której zostały gotowane do miękkości.
Dodam że to jest rosół drobiowy, na takim właśnie gotuje, bo my nie lubimy wołowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.12.2014 16:53
smaczne flaczki
Margo1 02.09.2012 17:10
popieram Agiatis i emeslive
emeslive 10.04.2012 09:18
@Henryka Co rozumiesz przez "Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych."? Każdy przyprawia tym czym lubi. Jest czosnek i majeranek - jak dla mnie wystarczy. Kto powiedział, że rosół musi być wołowy? Warzywny, też będzie dobry, nie jest tak intensywny przez co smak flaków będzie lepiej wyczuwalny. Twój komentarz świadczy jedynie o tym, że gotujesz "na przepis" a nie "na smak" czyli marna z ciebie kucharka.
Agiatis 12.03.2012 07:23
a co do ilości rosołu- nie wiem jakie rzadkie zupy jadasz Ty, ale u nas flaki muszą być gęste. Proszę zastanów się następnym razem jeśli komuś pojedziesz w taki sposób. Pozdrawiam Agiatis
Agiatis 12.03.2012 07:13
Henryka, gotowałam flaki. Ty gotujesz na wołowym, ja nie. My takowe lubimy i jemy właśnie takie. Jeśli chodzi o włoszczyznę to każda gospodyni domowa czy kucharka w,e że jak pisze (czy w składnikach napisany rosół) rosół to Wołoszczyzna była w nim gotowana. Taka jak napisałaś marchew, pietruszka, seler. rosół już doprawiony odpowiedni i Właśnie na nim gotuje Falki. Jesli ktoś gotuje inaczej niż Ty nie wyśmiewaj, krytykuj ze robi inaczej!
Henryka2 11.03.2012 22:22
I jeszcze jeden kiks - 0,5 kg flaków to ok 1,8 litra zupy.Więc skąd ten 1l? Żenada
Henryka2 11.03.2012 22:09
A reszta włoszczyzny gdzie jest?! Smak flakom nadaje nie marchewka (czemu na litość gotowana?!) a seler korzeniowy i przyprawy.Rosół powinien być wołowy.Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych. To co tu zaprezentowałaś jest nie do zjedzenia i świadczy o tym,że nigdy flaków nie gotowałaś.
Agiatis 11.03.2012 20:44
drobiowy;)
halina17 11.03.2012 19:50
smaczne- jaki rosół wołowy , drobiowy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak