Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy - wstążki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 300 gram
jaja 3 szt
woda 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy - wstążki

Kroki postępowania

1
Przesiej mąkę na blat, zrób w środku dołek, wbij jaja, dodaj sól i oliwę.
Delikatnie mieszaj składniki, aż się połączą. Nastęnie zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto az będzie spoiste, jeśli będzie zbyt twarde dodaj wody.
Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 20 min.
Krok 1 - Makaron domowy - wstążki foto
2
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj podsypując maką, aby nie przyklejało się do blatu. Za pomocą długiego noża wycinaj pożądany kształt makaronu.
Krok 2 - Makaron domowy - wstążki foto
3
Makaron gotuj w osolonej wodzie ok 5 min.

Gotowe!
Krok 3 - Makaron domowy - wstążki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.01.2014 13:57
ja robię na samych jajkach - ciasto jest bardziej zwarte
Kasia35 10.05.2013 07:30
nie ma to jak domowy makaron
caralajna 31.05.2012 08:15
domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak