Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 50 ml
białko 2 szt
fix do śmietany 1 szt.
sól
żurawina
bezy 10 d
nalewka owocowa 2 żurawinowa
ciastka 15 z orzechami i czekoladą

Przepis i sposób przygotowania na: Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną

Kroki postępowania

1
Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folia spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Margarynę rozpuścić w mikrofalówce. Do misy robota wsypać ciastka i posiekać je drobno, wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz zamieszać, aby składniki sie połączyły, następnie wyłożyć masą dno formy. Wstawić do zamrażalnika na około 30-40 minut.
Krok 1 - Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną foto
2
Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać bezy lekko je krusząc w dłoniach. Śmietanę ubić również na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać białka, 3 łyżki posiekanej żurawiny
Krok 2 - Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną foto
3
1 łyżkę nalewki żurawinowej, wymieszać wszystko delikatnie.
Krok 3 - Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną foto
4
Wyjąć formę z zamrażalnika, na spód wyłożyć masę. Wyrównać wierzch, skropić nalewką, posypać orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek, oraz pozostałą żurawiną. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.
Krok 4 - Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną foto
5
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Pokroić w plastry.
Krok 5 - Deser lodowy z bitą śmietaną i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 03.12.2012 21:06
wiele bym dała za taki deser, aby móc go zjeść w tej chwili :)
monika141 10.08.2012 08:38
super
Jolanta_P-S 14.03.2012 06:49
Dzieki cris04 - właśnie widzę, że nie wpisałam w składnikach 400 ml śmietany 30%, ale nie mogę edytować przepisu
cris04 13.03.2012 23:38
Deser wygląda przepysznie,ale dorzuć do przepisu śmietanę.
Jolanta_P-S 13.03.2012 18:26
A dzisiaj sie mrozi truskawkowy:)
pacpaw 13.03.2012 18:15
komuś się poszczęściło i go zjadł :o)
Agnieszka_B 12.03.2012 12:51
Prezentuje się wprost przepysznie:)
agnieszka137 11.03.2012 21:43
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak