Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowa babka.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 400 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
masło do smarowania blachy 1 łyżka
sól 1 szczypta
twaróg 1100 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowa babka.

Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C.
Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany.
Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokuszony na mniejsze kawałki ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną. Przekładamy masę do dużej miski. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość. Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut. Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 26.01.2014 22:13
super pomysł
1j1o1l1a1 12.03.2012 15:40
fajna babka :)
Kamila/kami007 12.03.2012 12:34
świetny pomysł
halina17 11.03.2012 19:52
super - pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak