Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panforte di Siena

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 120 g
orzechy laskowe 125 g
owoce kandyzowane 300 g
skórka z pomarańczy otarta 1 sztuka
mąka pszenna 60 g
kakao 1 łyżka
cynamon 2 łyżeczki
cukier 100 g
miód 180 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Panforte di Siena

Migdały i orzechy prażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy skóra orzechów laskowych popęka, zdejmujemy je z ognia i oczyszczamy ze skórki za pomocą ściereczki. Orzechy i migdały siekamy na większe kawałki (ciasto będzie dzięki temu pięknie prezentować się po rozcięciu), mieszamy z pokrojonymi owocami. Mąkę z kakao i cynamonem dodajemy do pozostałych składników. Cukier i miód podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia się kryształków cukru (gorące!). Łączymy bakalie, mąkę i miód, wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w 150°C. Jeśli jednak panforte zacznie brązowieć, wyjmijmy je wcześniej, bo inaczej nabierze gorzkiego smaku. Ciasto, mimo wszystko, wyjdzie i będzie pyszne. Proste, prawda?
Na koniec oprószmy panforte cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 02.02.2013 09:10
ale pysznosci
Monika-twin 16.08.2012 08:02
ciekawy woski przepis, az by sie chcialo miec to na talerzu
rjustysia 20.07.2012 10:26
Bardzo interesujący przepis, chętnie spróbuję
caralajna 13.07.2012 16:46
trochę widać, przepis zapowiada się kusząco :)
agunesu 11.03.2012 14:21
fajny przepis
treonina 11.03.2012 13:41
szkoda że na tym zdjęciu nie widać tego ciasta...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak