Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieliszkowe pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko ok. 1,5 szklanki
masło 2 łyżki
alkohol 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kieliszkowe pączki

W pół szklance mleka rozmieszać drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Gdy drożdże powiększą swoją objętość dodać je do mąki. Jajka roztrzepać, dodać do mąki. Dodać ciepłe mleko, szczyptę soli, alkohol i miękkie masło. Zarobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zacznie unosić się do góry, wyłożyć na oprószoną stolnicę, rozwałkować i kieliszkiem wycinać kawałki ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak