Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna pod pierzynką z brukselki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miruna 60 dkg
brukselka 30 dkg
śmietana 18 proc 400 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
tymianek do smaku
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna pod pierzynką z brukselki

Rozmrożoną rybę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i tymiankiem (najlepiej jest go trochę utłuc, by wydobyć jego aromat). Rybę pozostawiamy na 15 min, żeby „naciągnęła” przyprawami.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, odkrawamy końcówki, płuczemy. Każdą główkę przekrawamy na pół, a każdą połówkę kroimy na plasterki. Gotujemy wodę, pokrojoną brukselkę wrzucamy na durszlak, ten ustawiamy na garnku i przelewamy brukselkę wrzątkiem. Następnie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 5 minut.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ściśle układamy kawałki ryby, na wierzchu układamy „pierzynkę” z brukselki, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę rozrabiamy z wodą (jeśli mamy rzadką śmietankę, to nie trzeba jej już rozrabiać wodą) rozlewamy równomiernie po całości. Zapiekamy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 13.03.2012 07:56
Fajną ma pierzynkę ta rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak