Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z pieczonej dyni
Obraną dynię należy pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować oliwą zmieszaną z przyprawami /zmielony kumin, kurkuma, kolendra, imbir ,czosnek,chili /i posypać grubą solą morską, przykryć z wierzchu folią aluminiową.Piec w gorącym piekarniku /ok.180-200 st./ do miękkości /ok.20-30min/. Po upieczeniu należy dynię zmiksować dolewając stopniowo bulion i regulując w ten sposób żądaną gęstość zupy/można dodać marchewkę z bulionu i zmiksować razem oraz łyżkę oliwy z oliwek/,doprawić do smaku sola,pieprzem . Gotowy krem podgrzać i podawać w miseczkach posypany serem parmezan z dodatkiem kleksika śmietany i prażonych pestek dyni. Całość ozdobić świeżą kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.