Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem z pieczonej dyni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 750 ml
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
czosnek 1/4 łyżeczki
kurkuma 1/4 łyżeczki
kolendra 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
papryczka chili szczypta
oliwa 4 łyżki
pieprz mielony do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
dynia 700 gram
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z pieczonej dyni

Przygotować wywar warzywny na bazie włoszczyzny( marchewka, seler, pietruszki ,por lub kostki bulionowej/)
Obraną dynię należy pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować oliwą zmieszaną z przyprawami /zmielony kumin, kurkuma, kolendra, imbir ,czosnek,chili /i posypać grubą solą morską, przykryć z wierzchu folią aluminiową.Piec w gorącym piekarniku /ok.180-200 st./ do miękkości /ok.20-30min/. Po upieczeniu należy dynię zmiksować dolewając stopniowo bulion i regulując w ten sposób żądaną gęstość zupy/można dodać marchewkę z bulionu i zmiksować razem oraz łyżkę oliwy z oliwek/,doprawić do smaku sola,pieprzem . Gotowy krem podgrzać i podawać w miseczkach posypany serem parmezan z dodatkiem kleksika śmietany i prażonych pestek dyni. Całość ozdobić świeżą kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 11.03.2012 15:44
super
agunesu 10.03.2012 23:05
nie jadlam jeszcze zupy z dyni i ciezko mnie przekonac)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak