Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini frittaty z szynką i groszkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
szynka gotowana 1 plaster
szczypiorek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
zielony groszek
ser żółty 50 (w kawałku)
parmezan 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mini frittaty z szynką i groszkiem

Przygotować 6 małych foremek posmarować masłem lub oliwą .Najlepsze są foremki teflonowe ,a ich ilość zależy w dużej mierze od wielkości .Również wielkość użytych jajek wpływa na ilość omlecików,a więc regulować ilość przygotowanej masy jajecznej z wielkością naszych foremek.Nastawić piekarnik na 180 st .Jajka ubić widelcem. Dodać parmezan ,pieprz ,a sól można pominąć, ponieważ ser i szynka są wystarczająco słone. Do masy jajecznej dołożyć groszek, pokrojoną w paseczki szynkę i kosteczki żółtego sera .Delikatnie wymieszać i nałożyć do foremek/nasmarowanych delikatnie tłuszczem/ na ¾ wysokości./masa jajeczna urośnie/,można posypać dodatkowo startym serem. Foremki wstawić do gorącego piekarnika na ok.10-15 min.Kiedy są ładnie zarumienione można wyjmować.Gotowe frittatiny posypać świeżym szczypiorkiem. Można podać dodatkowo zieloną sałatkę z pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 23.07.2012 07:28
super apetyczne
malcik111 26.03.2012 10:19
świetne, plus za zdjęcia:) dodaję do księgi
fictor123 22.03.2012 10:28
super
Jolanta_P-S 14.03.2012 06:56
też takie robię, te mini są bardziej poręczne
gottrina 11.03.2012 09:23
super
agunesu 10.03.2012 23:06
jeszcze czegoś takiego nie jadlam. musze sprobowac
staropolanka5 10.03.2012 22:42
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak