Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 5 dkg
cukier 7 dkg
mleko 1 litr
jajko 3 szt
masło 7 dkg
rodzynki 10 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: chałka

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Resztę cukru ucieramy z żółtkami i łączymy z drożdżami.Dodajemy dwie szklanki mąki sól i wyrabiamy ciasto.Masło topimy w rondelku i wlewamy do ciasta i dalej je wyrabiamy.Jeżeli ciasto nam się będzie kleić dodajemy mąkę i wyrabiamy jeszcze raz.Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Dodajemy rodzynki i masę jajeczną i jeszcze raz zagniatamy.Całe ciasto dzielimy na trzy równe części i z każdej części formujemy wałek i zaplatamy w warkocz.Takie zaplecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i kiedy potroi swoją objętość smarujemy ją białkiem i pieczemy w 200 stopniach godzinę..Najlepiej smakuje z ciepłym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 28.08.2012 07:01
pyszna :)
dorotka0000025 12.07.2012 10:50
pycha
fictor123 23.04.2012 08:25
super
Elżbieta17 17.04.2012 11:09
super:)
rutynka 15.04.2012 18:30
extra
kate.500 12.04.2012 07:37
pycha
Motorek 01.04.2012 11:06
uwielbiam jeszcze do tego mleko, mniam,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak