Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem "brzoskwiniowy" z dyni

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka brzoskwiniowa 3 op.
żel-fix 3:1 2 op.
cukier 750 g
dynia 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem "brzoskwiniowy" z dyni

Dynię pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Zasypać cukrem i wymieszać - postawić na średnim płomieniu, dolać 1,5 litra wody i ogrzewać, aż całość się zagotuje.
Wymieszać, by cukier się rozpuścił.
Zmniejszyć płomień i gotować godzinę, aż dynia zupełnie zmięknie, a część wody odparuje.
Galaretkę brzoskwiniową zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić, aby spęczniała.
Tuż przed wyłączeniem dyni dosypać do niej żel-fix i dodać napęczniałą galaretkę - mieszać 3 minuty, aż galaretka się zupełnie rozpuści.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczków, po sam brzeg, zakręcić i postawić dnem do góry. Nakryć kocem lub grubymi ręcznikami - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.03.2012 21:20
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 10.03.2012 21:12
Myślę, że jeśli jest starta i zamrożona, to bez problemu :)
Henryka2 10.03.2012 20:46
Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypóbować.Jak myślisz, czy dynia mrożona nadaje się do tego dżemu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak