Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z cynamonem - pieczone

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 4-5 kg
cukier 1,5 kg
cynamon 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z cynamonem - pieczone

Śliwki należy wybrać jak najbardziej dojrzałe, a nawet takie, które są lekko popękane lub pomarszczone - mają wtedy najwięcej słodyczy.
Trzeba je umyć, osączyć i pozbawić pestek.
Do dużej brytfanny wrzucić śliwki i zasypać cukrem oraz cynamonem - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić na sporym płomieniu i ogrzewać, aż śliwki się rozgotują.
Wymieszać, aby cukier całkiem się rozpuścił.
Śliwki zmiksować i brytfankę z nimi wstawić do piekarnika.
Ustawić temperaturę na 150'C i ogrzewać przez 3 godziny.
Nie wolno mieszać, bo masa zacznie się przypalać!
Na wierzchu powinna się utworzyć lekko przyschnięta skorupka z odparowanych śliwek.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na noc.

Następnego dnia powtórzyć ogrzewanie przez 2 godziny w podobnej temperaturze.

Jeśli temperatura będzie za wysoka, można ją nieco zmniejszyć, tak do 120'C.
Trzeciego dnia podgrzewać przez godzinę i wypełnić gotowymi powidłami niewielkie słoiczki.
Zapasteryzować 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 06.01.2014 12:01
fantastyczne powidła!
Habibi 10.03.2013 19:47
Oj tak, to także u mnie jeden w obowiązkowych przetworów :)
ziutula
ziutula 13.03.2012 23:12
przyda się na nowy sezon śliwkowy...
Habibi 10.03.2012 21:18
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak