Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w chińskim stylu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5
makaron ryżowy ok. 70 g
sos sojowy
olej do smażenia
grzyby mun 6 suszone
kiełki 4-5 (bambusa)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w chińskim stylu

Kroki postępowania

1
Pierś kurczaka opłukać, osączyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju (lub oliwy). Smażyć dopóki kurczak nie zacznie robić się rumiany.
Krok 1 - Kurczak w chińskim stylu foto
2
Grzybki mun przygotować według przepisu na opakowaniu (ja moczyłam je najpierw przez ok. 15 minut w gorącej wodzie, następnie wyciągnęłam, odkroiłam twarde części, ponownie zalałam wodą i gotowałam 20 minut na najmniejszym ogniu), osączyć, pokroić w paski.
Krok 2 - Kurczak w chińskim stylu foto
3
Do kurczaka dodać grzybki mun oraz osączone z zalewy kiełki bambusa, przemieszać i doprawić sosem sojowym do smaku.
Krok 3 - Kurczak w chińskim stylu foto
4
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, po trzech minutach przełożyć do pozostałych składników, posiekać (można to także zrobić przed zalaniem wodą), wymieszać dokładnie – jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze trochę sosu sojowego.
Krok 4 - Kurczak w chińskim stylu foto
5
Wszystkie składniki smażyć razem ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Danie podawać ciepłe.
Krok 5 - Kurczak w chińskim stylu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.03.2013 22:50
Bardzo lubię chińszczyznę w takim wydaniu :)
Adamorek 29.04.2012 11:33
super sprawa
Kasiax18 10.03.2012 17:16
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak