Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z winogronami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
Soda oczyszczona Prymat
sól
cukier
masło
jaja
cukier waniliowy
mleko 2%
winogrona
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z winogronami

250g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
110g cukru
100g miękkiego masła
1 duże jajko
aromat waniliowy
2 dojrzałe banany
3 łyżki mleka
300g winogron białych i czerwonych
czerwona galaretka

Mąkę przesiałam z sodą i szczyptą soli. Masło utarłam z cukrem. Jajko rozbełtałam widelcem i powoli wlałam do masła. Dodałam parę kropli aromatu waniliowego, wymieszałam. Banany roztarłam widelcem. Winogrona przepołowiłam i wyjęłam pestki. Do utartego masła wsypałam mąkę, dodałam banany i 3 łyżki mleka, krótko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20cm, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam winogrona, wciskając je lekko w ciasto. Piekłam w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez około 45 minut. Na chłodne ciasto wyłożyłam galaretkę.

Ciasto wychodzi wilgotne i słodkie, a winogrona i galaretka dodają świeżości. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.03.2012 20:21
chętnie spróbuję :)
[email protected] 10.03.2012 18:49
mniam tylko proporcje
jolanta19 10.03.2012 16:09
dobry pomysł
Cukiereczek13 10.03.2012 14:37
pycha :) aż ślinka mi na nie leci :)
Justyna Jussstiii 10.03.2012 13:41
super
msmariusz 09.03.2012 21:30
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak