Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 dag
mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
masło 3 łyżki
cukier 5 dag
jajko 2
sól szczypta
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z jagodami

W misce roztopić drożdże w podgrzanym mleku. Dosypać: 4 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, wymieszać. Naczynie przykryć ścierką i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać ponownie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Gdyby okazało się za rzadkie, dosypać nieco mąki. Miskę ponownie nakryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce, by jego objętość zwiększyła się dwa razy. Gdy będzie gotowe, formować pampuchy wielkości małych pączków. Wyłożyć je na stolnicę i ponownie przykryć, by jeszcze trochę wyrosły. Do dużej wielkości garnka nalać wodę, nakryć go ścierką, przymocowując ją gumką recepturką lub sznurkiem. Gdy woda się zagotuje, na ścierkę nakładać pampuchy i delikatnie przykryć pokrywką garnka. Kluski gotować na parze ok. 10 minut na średnim ogniu. Gotowe pampuchy polewać śmietaną i podawać z jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 15.12.2012 15:30
i to jeszcze z jagodami :D
Marzena34 28.04.2012 14:21
rewelacja
cooleczka 10.03.2012 17:57
skusiłabym się na porcję :)
Urszula5 10.03.2012 17:03
pyszny deser
Kasiax18 09.03.2012 21:02
mniam...
iziona 09.03.2012 17:48
Wspaniały widok
freekate 09.03.2012 16:47
ależ apetyczne :)
Joanna46 09.03.2012 16:14
Albo z sosem truskawkowym też jest pysznie.
Mysiunia 09.03.2012 16:12
mm jakie pychotki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak