Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy Śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 700 gram
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 100 gram
sól do smaku
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy Śląskie

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wodzie.Przepuścić przez praskę.Do ziemniaków dodać całe jajka,mąkę ziemniaczaną i żółtka .Doprawić do smaku solą i wyrobić ciasto.Formować kuleczki o średnicy około 5 cm i obtaczamy w mace pszennej . Kulki lekko spłaszczamy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody.Ważne ,aby garnek był przykryty pokrywką podczas gotowania klusek. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerze .Podajemy np; z ulubionym sosem i mięsem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 23.08.2012 09:04
pycha
olkaaa 03.06.2012 14:32
lubię
PaniMISIOWA 09.05.2012 21:33
piękne! i moje ulubione :-)
cooleczka 11.04.2012 17:52
robię często, gdy zostają mi ugotowane ziemniaki
smakowita 09.03.2012 17:09
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Katarzyna59 09.03.2012 15:53
Ślicznie zrobione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak