Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee z konfiturą z malin

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietanka kremowa 1 litr
żółtko jajek 10 szt
cukier puder 1 szkl
brązowy cukier 1/2 szkl
likier pomarańczowy 30 ml
konfitura malinowa 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee z konfiturą z malin

Laskę wanilii nacinamy nożem wzdłuż i gotujemy kilka minut ze śmietanką na małym ogniu, aby oddała swój aromat. Do drugiego garnka wbijamy żółtka, dodajemy likier i cukier puder, a następnie ubijamy rózgą jak dawniej kogiel-mogiel. Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem. Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę konfitury, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st. Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka. Przestudzony krem dekorujemy konfiturą i posypką serduszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.12.2013 23:48
O fajny taki deser
rutynka 03.07.2012 09:43
super
Anna169Hosz 29.05.2012 22:18
Pyszności.
Rafał10 13.05.2012 12:55
śliczne, aż ślinka cieknie :)
smakowita 20.03.2012 19:01
pyszne
jola1508 18.03.2012 18:52
pychotka
Agnieszka_B 14.03.2012 12:41
Ale pyszności! I jakie piękne serduszka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak