Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety musztardowe w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
bułka czerstwa
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
Musztarda rosyjska Prymat 4 łyż
cebula
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
oliwa 1 łyż
masło 1 łyż
śmietana 2 łyż
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 2
koperek
mąka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
przecier pomidorowy 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety musztardowe w sosie pomidorowym

Z mięsa mielonego, jajka, odciśniętej z wody kajzerki, bułki tartej, musztardy, pieprzu i soli wyrabiamy małe klopsiki. Do garnka z oliwą i masłem dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę solimy i pieprzymy, dolewamy ok. 1,5 l. gorącej wody, wrzucamy kostkę cały czas gotując. Kiedy kostka się rozpuści, dorzucamy koncentrat, listek laurowy, ziele ang., śmietanę i zagęszczamy mąką do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Dorzucamy zioła prowansalskie, dużą szczyptę chili, albo nawet i dwie, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Uformowane klopsy dorzucamy do sosu, gotujemy jakieś 15- 20 min. Posypujemy koperkiem. Klopsiki zdecydowanie najlepiej smakują z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem i z mizerią.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 09.03.2012 11:27
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak