Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka niespodzianki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser 25 dkg
cykoria 3-4 listki
posiekana zielenina 1-2 łyżki
cukier puder
starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
jogurt naturalny 1/2 gęsty
jabłka 4 czerwone, duże
kiełki 1 (drobne)

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka niespodzianki

Jabłka dokładnie umyć, następnie delikatnie ściąć wierzchołki wraz z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne (nie rozcinając jabłek), wydrążyć miąższ na grubość ok. 1 cm (miąższ i wierzchołki zachować!) i skropić w środku sokiem z cytryny. Miąższ posiekać drobno lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami i natychmiast wymieszać z resztą soku z cytryny, by nie ściemniał. Cykorię drobno drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z miąższem z jabłek, cykorią, posiekaną zieleniną i rozdrobnionymi kiełkami. Jogurt ubić ze szczyptą cukru pudru, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, ewentualnie łyżeczką soku z cytryny. Zalać nadzienie i dobrze wymieszać. Jabłka napełnić jogurtowym farszem i przykryć ściętymi wierzchołkami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 31.10.2011 21:03
superowe
kuklik 05.11.2010 09:20
naprawdę z niespodzianką
Baska Kaska 07.10.2010 21:26
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak