Jabłka niespodzianki

Jabłka niespodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser

    25 dkg
  • cykoria

    3-4 listki
  • posiekana zielenina

    1-2 łyżki
  • cukier puder

  • starta gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz

    do smaku
  • sok z 1 cytryny

  • jogurt naturalny

    1/2 gęsty
  • jabłka

    4 czerwone, duże
  • kiełki

    1 (drobne)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyć, następnie delikatnie ściąć wierzchołki wraz z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne (nie rozcinając jabłek), wydrążyć miąższ na grubość ok. 1 cm (miąższ i wierzchołki zachować!) i skropić w środku sokiem z cytryny. Miąższ posiekać drobno lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami i natychmiast wymieszać z resztą soku z cytryny, by nie ściemniał. Cykorię drobno drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z miąższem z jabłek, cykorią, posiekaną zieleniną i rozdrobnionymi kiełkami. Jogurt ubić ze szczyptą cukru pudru, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, ewentualnie łyżeczką soku z cytryny. Zalać nadzienie i dobrze wymieszać. Jabłka napełnić jogurtowym farszem i przykryć ściętymi wierzchołkami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

31.10.2011 21:03
superowe

kuklik

05.11.2010 09:20
naprawdę z niespodzianką

Baska Kaska

07.10.2010 21:26
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat