Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w kapuście

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
słonina 1 kg
kapusta kiszona 1,5 kg
cebule 2
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyż
pieprz 1/4 łyż
cukier 2 łyżeczki
ziele angielskie 4
olej do smażenia
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyż
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1/2 op
przecier pomidorowy 1,5 łyż
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyż
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w kapuście

Kucharka, paprykę słodką i cayenne, przyprawę do żeberek i pieprz mieszamy.
Dokładnie umyte żeberka solidnie i z każdej strony nacieramy przygotowaną marynatą, wykorzystujemy całą, muszą być dobrze doprawione. Wstawiamy do lodówki na min. 1h.
W międzyczasie kroimy słoninę, cebule i przepłukaną (delikatnie! musi pozostać kwaskowa) kapustę w mniejsze części. Zamarynowane żeberka kroimy na mniejsze paski z 1 lub 2-ma kośćmi, rozgrzewamy olej i na bardzo dużym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor. Musi być największy płomień, wtedy białko szybko się zetnie, soki nie wypłyną na zewnątrz więc mięso będzie kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach.
Na dnie garnka układamy słoninę, na to połowę kapusty, żeberka, cebula, ziele ang., liść laurowy i reszta kapusty. Zalewamy 3-4 szklankami wody i gotujemy półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzamy stan kapusty i mięsa.
Jeżeli już nam odpowiada doprawiamy ostatecznie do smaku. Dodajemy koncentrat, 2 łyżeczki cukru, sól morską i pieprz świeżo mielony.
Ja podałam z ziemniakami.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 29.11.2014 20:10
Moje smaki!
suzana 09.03.2012 11:27
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak