Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku
SOS: Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i posypujemy 1 łyżką papryki słodkiej, dodajemy 2-3 krople tabasco, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy na minimum 30 min.
W międzyczasie kroimy cebule w sporą kostkę i podsmażamy na oleju.
Na osobnej patelni i na bardzo mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso, często mieszając.
Musi być największy płomień! Wtedy mięso będzie niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach.
Po ok. 5 min. mocnego smażenia mięso przerzucamy do cebuli, dolewamy wody- tak aby mięso było całe zakryte.
Patelnię na której smażyło się mięso obmywamy wodą, zagotowujemy i dolewamy soki do mięsa.
Dusimy pod przykryciem ok 50 min. na średnim ogniu- lepiej na małym niż dużym.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do gara z mięchem.
Paprykę myjemy, kroimy w paski i dodajemy. Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.
Po tym czasie sos doprawiamy cukrem, 2-3 kroplami tabasco, solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i kostki mięsne.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.
Doprawiamy ostatecznie do smaku.
Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka, na to znowu sos
i śmietana.
Można posypać ulubioną zieleniną, koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorem.
SMACZNEGO!