Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PLACKI: ziemniaki 1 kg
jajko 2
mąka pszenna 1/4 szkl
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
olej do smażenia
papryka czerwona 1
pieczarki 50 dkg
cebule 3
kostki rosołowe miięsne 2
cukier 2 łyżeczki
tabasco
pieprz i sól
mąka
śmietana
olej do smażenia
sos 1 kg
wieprzowina 1 (łopatka)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 2,5 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

PLACKI:Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odlewamy sok, dodajemy cebulę, mąkę jajka, vegetę, pieprz i smażymy na oleju.
SOS: Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i posypujemy 1 łyżką papryki słodkiej, dodajemy 2-3 krople tabasco, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy na minimum 30 min.
W międzyczasie kroimy cebule w sporą kostkę i podsmażamy na oleju.
Na osobnej patelni i na bardzo mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso, często mieszając.
Musi być największy płomień! Wtedy mięso będzie niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach.
Po ok. 5 min. mocnego smażenia mięso przerzucamy do cebuli, dolewamy wody- tak aby mięso było całe zakryte.
Patelnię na której smażyło się mięso obmywamy wodą, zagotowujemy i dolewamy soki do mięsa.
Dusimy pod przykryciem ok 50 min. na średnim ogniu- lepiej na małym niż dużym.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do gara z mięchem.
Paprykę myjemy, kroimy w paski i dodajemy. Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.
Po tym czasie sos doprawiamy cukrem, 2-3 kroplami tabasco, solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i kostki mięsne.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.
Doprawiamy ostatecznie do smaku.

Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka, na to znowu sos
i śmietana.
Można posypać ulubioną zieleniną, koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorem.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.09.2016 22:36
wyglądają pysznie
lara 30.07.2013 14:03
rewelacyjne
Niunia1 09.03.2012 10:36
ja też!:)
agunesu 09.03.2012 10:19
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak