Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki jajczaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 6 sztuk
cebula 2 sztuki
pszenna mąka 1 łyżeczka
masło lub margaryna 1-2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
starty ser 1 garść
przeprawa do flaczków 1 łyżka
sól do smaku
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki jajczaczki

Jajka pokroić na grube plasterki. Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na tłuszczu, oprószyć przesianą mąką i wymieszać na małym ogniu. Zalać winem wymieszanym z przyprawą do flaczków i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Jajka ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania i zalać sosem cebulowym. Posypać starrtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200stopni) i zapiekać, dopóki ser się nie rozpuści. Najlepiej podawać ze świeżymy bułeczkami lub frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.12.2011 12:47
świetny przepis
Agnik 20.10.2011 21:32
ciekawa nazwa
IKrakowianka 06.10.2011 10:29
zaciekawił mnie ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak