Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka po prowansalsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt.
pomidor 3 szt.
ziemniaki 3 szt.
fasolka szparagowa zielona 200 gram
bulion drobiowy 500 mililitr
oliwa 70 mililitr
czosnek 2 ząbek
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt.
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka po prowansalsku

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść trzonkiem nożna. Jeśli używamy zwykłej cebuli, obrać ją i pokroić na kilka niedużych kawałków.
W głębokim rondlu rozgrzać połowę oliwy i wrzucić dymki (lub cebulę) i czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać pomidory, zioła i zalać gorącym bulionem.
Umyte i osuszone udka posypać solą i pieprzem i obsmażyć na drugiej patelni na pozostałej oliwie. Włożyć do rondla z pomidorami, dodać ziemniaki, fasolkę. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 – 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 09.03.2012 09:19
jeszcze nie jadłem, trzeba wypróbować :)
Joanna46 09.03.2012 09:02
Wypróbuję
msmariusz 08.03.2012 22:14
z warzywami lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak