Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurczakiem i kurkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
palma 1/2 kostki
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
kurki 20 dkg
pieprz do smaku
olej do smażenia
pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
bulion drobiowy 1 kostka
pomidory suszone 50 gram
mix do sałatek zup 3 łyżki
roszponka 1 garść
ser lazur 100 (turkusowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurczakiem i kurkami

Kroki postępowania

1
Mięso zalać 1 szklanką wody. Dodać do niego kostkę bulionu drobiowego. Gotować 5 minut od momentu wrzenia. Mięso zostawić w wywarze, żeby lekko przestygło.
Krok 1 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Do mąki dodać szczyptę soli, palmę i żółtka.
Krok 2 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
3
Zagnieść szybko na gładkie ciasto.
Krok 3 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
4
Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tarty i gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 4 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
5
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej oczyszczone i dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone). Smażyć razem kilka minut, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Krok 5 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
6
Mięso wyjąć z wywaru, pokroić w dużą kostkę, ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać kurkami z cebulą. Pomidory suszone pokroić w kostkę, posypać nimi tartę.
Krok 6 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
7
Wywar, w którym gotowało się mięso, dokładnie wymieszać z białkami oraz z mixem do sałatek, zup i sosów 18%, polać tym tartę. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 7 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
8
Po tym czasie tartę posypać posiekaną roszponką i pokruszonym serem pleśniowym.
Krok 8 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto
9
Piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.
Krok 9 - Tarta z kurczakiem i kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.10.2013 14:01
pyszna tarta aż ma się ochotę zjeść
fotoviderek 12.08.2013 07:24
Smakowita ta Twoja tarta :)
elzbietar64 14.05.2012 20:53
fajna
Ewa104 13.03.2012 16:16
A u mnie kurek deficyt i biedna muszę się obejść smakiem póki co.
Jolanta_P-S 09.03.2012 19:49
to już wiem co zrobić z kurkami
Anna146 09.03.2012 07:08
coś pysznego
agabi
agabi 08.03.2012 20:29
uwielbiam kurki, przepis do ulubionych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak